5 tipp, hogy miért válassz fagarázst az autód számára 2023-ban?

variant fa garázs
Variant könnyűszerkezetes fa garázs

A fából készült garázsok előnyei

A nyár végével ideje gondolkodnunk, hogyan fogjuk autónkat megóvni a téli időjárástól. Ha már fontolóra veszi az ember fia/leánya, hogy autója számára menedéket építsen, az csakis fából készült garázs lehet…Elfogult vagyok? Igen… 🙂 Elmondom, hogy miért.

A fagarázsok egyre népszerűbbek Magyarországon, mivel a háztulajdonosok alternatívákat keresnek a téglából, illetve fémből készült garázsokra, azok ipari kinézete, engedélyeztetési procedúrái, hosszas felépítési időintervalluma miatt. Ebben a cikkben megpróbálom felvázolni a fagarázsok néhány fontos előnyét a telepítéstől a mindennapi használaton át a hosszútávú karbantartásig, hogy segítsen Neked, kedves Olvasó, a döntésben, hogy a fagarázs-e a megfelelő választás számodra.

1. A fagarázsok multifunkcionálisak

A kiváló minőségű fagarázsokkiváló minőségű fagarázsok sokkal többet jelentenek, mint egy autó tárolóhelyisége. Nagyméretű műhelyként is működhetnek, vagy kerti szerszámokat, fűnyírót, gyepszellőztetőt, stb… is tárolhatunk benne. De nem utolsó sorban alkalmasak nyári estéken, barátokkal, jóleső kertipartik, grillpartik megtartására is.

2. A fagarázsok egyszerűbb alapokkal rendelkeznek

A fagarázsok egyik fő előnye a téglához, vagy a fémhez képest az, hogy egyszerűbb betonalapra van szükségük, mivel könnyebbek. Ez gyorsabbá és olcsóbbá teszi a telepítést, mint a több és bonyolultabb munkát igénylő alapozásoknál. A betonalap azonban elengedhetetlen, nem elég a térkő, ha azt tervezed, hogy sokáig őrizd az autód a garázsban.

Sokan kérdezitek, hogy elegendő -e a térkő. A térkő „puha” anyagból készül a betonhoz képest, ha erre telepítenénk a garázst, idővel megsüllyedne, ezért az effajta kivitelezés nem szakszerű.

Ha már le van térkövezve az udvar, akkor is van megoldás. A jövőben, egy, a betonalapról szóló cikket is tervezek írni a témában, mivel nagyon sokan kérdezitek.

3. A fagarázsok egyszerűen felszerelhetők

A fagarázs néhány nap alatt felépíthető, nem hosszadalmas a felépítése. Itt megjegyzem, hogy nagyon fontos rutinos, a fához jól értő szakember kiválasztása, mert láttam már fagarázst, ami összedőlt, andrás-keresztes csapolás hiányában.

4. A fagarázsok természetes szigetelést nyújtanak

 A fa természetes szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a fagarázsokban melegebb hőmérsékletet lesz, mint a tégla vagy fém garázsokban.

5. A fagarázsokat könnyű testreszabni, javítani és karbantartani

Személyes ízlés kérdése is, de egy fából készült garázs közelebb áll a rusztikus, vagy hagyományos esztétikai felszereltségű otthonokhoz. Azonban modern építészet is napjainkban már előszeretettel alkalmazza a fát, a természetessége és a letisztultsága miatt. Mindezeken túlmenően, a jó minőségű fa garázsnak legalább élethosszig kell tartania.